Uniunea Europeana Guvernul Romaniei POS Mediu Consiliul Judetean Covasna Instrumente structurale
Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz Tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek  megfelelő kezelése

Főoldal

MTB útvonalak Sugásfürdő térségében2019-08-28

Az „EasyRide” útvonal könnyű, néhol közepesen nehéz, 16.70 km hosszú, 500 m szintkülönbséggel. A Sugásfürdőre vezető műúton levő fizetős sorompótól indul, és megközelítőleg 1 km megtétele után ér a Csaba forráshoz. Itt balra térül a földúton, melyet követ az útzárig. Innen ugyancsak balra fordul és emelkedik a fenyőerdőn keresztül, majd át a Nádas-pusztán a kék sáv gerincjelzésig. Ezt követi a Szármány-pusztáig. Innen a sárga pont jelzést követve 2 km-es ereszkedővel vezet Sugásfürdőre. Áthalad a fürdőtelepen, és hirtelen jobbra kanyarodva az erdei úton felvezet a régi sugási út (a Telegráf) kezdetéhez, melyen beereszkedik a kiindulási pontig.

A „Ride” közepes nehézségű, 17.53 km hosszú és 660 m szintkülönbségű útvonal. A Sugásfürdőre vezető műúton levő fizetős sorompótól indul, és 200 m megtétele után hirtelen balra kanyarodik, átvezet a patakon és állandóan emelkedik az erdőn keresztül. Egy technikás ereszkedő következik a köves meredélyen, mely a Csaba forráshoz vezet. Innen a sárga pont jelzést követi az erdei úton, melynek végén a szerpentines szakasz próbára teszi az erőnlétet. A sárga pontot követve állandó emelkedővel érkezik a Szármány-pusztára, ahonnan a kék sáv jelzésen eljut a Gyertyános-kútig. Egy jobb kanyar után enyhe emelkedő következik a Görgő-csúcsig (1.017m), mely egyben útvonalunk legmagasabb pontja is. A kék háromszög jelzésen ereszkedik be az út Sugásfürdőre. Innen az előbbi kerékpáros úttal közös szakaszon vezet vissza a sorompóhoz.

Track GPS: Traseul EasyRide ---(jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

Track KMZ: Traseul EasyRide --- (jobb klikk a linkre a   kmz útvonal letöltéséhez)

Track GPS: Traseul Ride --- (jobb klikk a linkre a   .gpx útvonal letöltéséhez)

Track KMZ: Traseul Ride --- (jobb klikk a linkre a   .kmz útvonal letöltéséhez)

Békászó sas (Aquila pomarina)2019-08-01

A Baróti-hegység körül készültek ezek a felvételek Szárazajta és Sepsibükszád körzetében.

Felügyelet a Szent Anna tónál megrendezett Exterra triatlon versenyen2019-07-13

Gratulálunk minden versenyzőnek!

 

Eltűnt személyt keresnek Kovászna megyében2019-07-08

Egy francia siklóernyős vasárnap délután fél 4 körül tűnt el Papolc és Csomakőrös környékén.
A Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat tagjai, hivatásos tűzoltókkal, rendőrökkel, csendőrökkel együtt létrehozott vegyes csoportokban vasárnap este 21:30 óta hétfő reggel 5 óráig keresték, eredmény nélkül. A keresési tevékenységet hétfő reggel 7 órakor kezdték újra vegyes kutatócsoportokban.


(a mellékelt kép illusztráció)

FRISSÍTÉS: a francia siklóernyőst Vráncsa megyében találták meg 2019  07. 08.- án

Viharkárok elhárítása2019-07-03

A Kovaszna Megyei Hegyimentő Közszolgálat csapata a megfelelő helyen volt, a megfelelő időben, mikor a Csomád-Bálványos térségben végzett turistajelzések felújításából hazafelé tartva a DJ113A jelzésű műutat elzárták a vihar által kidöntött fák ezzel megbénítva a forgalmat. Miután jelentették az esetet a Katasztrófavédelmi Felügyelőségnek, a hegyimentők a Lázárfalvi Közbirtokosság alkalmazottja és a Grand Hotel Bálványos alkalmazottja segítségével felszabadították az utat, lehetővé téve a közlekedését. Köszönjük mindenkinek a segítséget.

 

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák IV.2019-06-24

A kálnoki tölgy(ek).
A kálnoki tölgyként szokták emlegeti az unitárius templom mellett élő famatuzsálemet, feledve, hogy az úthoz közel is van még egy többszáz éves, bár nem ennyire látványos tölgy. A kocsányos tölgy (Quercus robur) mellett a hely másik nevezetessége az 1781-ben épített fa harangláb. A temetőben látható Bedő Albert (Sepsikőröspatak, 1839 – Budapest, 1918) főerdőmester síremléke. A település bejáratánál elhelyezkedő, fallal kerített református templom melletti fa haranglábat valószínűleg 1732-33-ban építhették. A helyszín szabadon látogatható.

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák IV.2019-06-24

A kálnoki tölgy(ek).
A kálnoki tölgyként szokták emlegeti az unitárius templom mellett élő famatuzsálemet, feledve, hogy az úthoz közel is van még egy többszáz éves, bár nem ennyire látványos tölgy. A kocsányos tölgy (Quercus robur) mellett a hely másik nevezetessége az 1781-ben épített fa harangláb. A temetőben látható Bedő Albert (Sepsikőröspatak, 1839 – Budapest, 1918) főerdőmester síremléke. A település bejáratánál elhelyezkedő, fallal kerített református templom melletti fa haranglábat valószínűleg 1732-33-ban építhették. A helyszín szabadon látogatható.

Befejeződött a piros ponttal jelzett turistaútvonal felújítása.2019-06-24

Befejeződött a Sepsiszentgyörgy – Előpatak – Sugásfürdő – Sepsiszentgyörgy, piros ponttal jelzett turistaútvonal felújítása. Az turistaút a város szélén található Büdös-kúttól indul, áthalad Előptakon majd Sugásfürdő érintése után leereszkedik Sepsiszentgyörgyre a Kálvin-térre. A turistaút teljes hossza 32 km, 1667 méter pozitív szintkülönbséggel rendelkezik és mindkét irányban járható, bármely évszakban. Nyári időszakban a legelős részeken juhnyájak vannak, valamint néhány helyen fiatal erdő szélén vezet az út ahol medvék is élnek. Ezeken a részeken fokozott figyelemmel haladjanak.

több fénykép a   Bővebben >>     gombra kattintva

Részletes leírás: Hegyimentés > Jelzett turistaösvények > Baróti-hegység

Előadás a zabolai Csipkésben táborozó gyerekeknek2019-06-19

A Művészeti és Népiskola meghívására, a zabolai Csipkésben táborozó gyerekeknek tartottunk előadást a biztonságos túrázásról és elsősegélynyújtásról. Köszönjük a meghívást és gratulálunk a Székely Mikó Kollégium V.C osztálynak a tanúsított érdeklődésért.

Olaszteleki Likaskő2019-06-18

A sík területről kimagasodó mésztufa-kúp az egykori forrás vizéből képződött. Kiszáradása a bányászati tevékenységgel hozható kapcsolatba. Az Orbán Balázs által lejegyzett monda szerint a Kakasbarázdákat (7-9. századi töltés és árokhálózat) készítő 32 kakas szerszáma lehetett, amit a táj felett elrepülve hajnalhasadtakor itt elejtettek.

Mentés a bálványosi Büdös - barlangnál2019-06-18

A Kovaszna Megyei Hegyimentőket egy 52 éves ferfi mentéséhez riasztották, aki a bálványosi Büdös - barlangnál esett le magasból és a tünetei hátgerincsérülésre utaltak. A sérült személyt megfelelő rögzítés után egy UT2000 hordágyon szallították a mentőig. Köszönjük a segítséget és a közreműködést a kezdivásárhelyi mentőszolgálatnak valamint a rendőrségnek.

Nyílt napok - Olaszteleki Erdészet 2019-06-12

2019. június 11-én az Olaszteleki Erdészet nyílt napokat szervezett. A program keretén belül bemutatták az erdészet működését a vargyasi „Borbáth Károly” Általános Iskola diákjainak. A tevékenységen részt vett a Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ munkatársa is, felhívva a figyelmet az erdészeti munkálatok során a környezetvédelem és azon belül a természetvédelem fontosságára.

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák III.2019-06-11

Hársfák a sepsibesenyői református temetőben.
A XIII. században épített, majd többször átalakított templom falait egykor a Szent László legenda freskói díszítették, melyekről mára már csak a Huszka József (1854-1954) rajztanár, néprajzkutató által készített rajzok maradtak meg. A temető bejáratánál és a templom mellett levő két nagylevelű hársfa (Tilia platyphyllos) pontos kora nem ismert.
A helyszín szabadon látogatható, a templom megtekintését a parókián kell egyeztetni.

 

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák II.2019-05-31

Imecsfalvi gesztenyefa. Imecsfalva, Cserey-kúria.
A XVIII. századi Cserey-kúria az egyetlen Kovászna megyében, melynek megmaradt a bejárat feletti hagymakupolája. Ebben az épületben alapította meg Cserey Jánosné, született Zathureczky Emília és Vasady Nagy Gyula a Székely Nemzeti Múzeumot 1875-ben. Jelenleg óvoda és elemi iskola működik az épületben. Az udvaron álló vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) pontos kora nem ismert. A vadgesztenye nem őshonos a vidéken, parkokban, kertekben található.  A helyszín szabadon látogatható
.

Kovászna megyei öreg, nevezetes fák I.2019-05-29

Mikes Kelemen tölgyfái. Zágon.
A hagyomány szerint Mikes Kelemen (Zágon, 1690. augusztus – Rodostó, 1761. október 2.) édesapja, Mikes Pál ültette a két kocsányos tölgyet (Quercus robur). Valós koruk nem ismert. Egyikükről egy szélvihar következtében letört ágból 1999-ben a budapesti Mónus Béla fafaragó művész térplasztikai alkotást készített Rodostói remete és nénje címmel, mely a helybeli Mikes-Szentkereszthy kastély mellett kapott helyet. Ugyanő a 2018-ban kiszáradt fa törzsébe kétszemélyes kápolnát alakított ki.
A helyszín szabadon látogatható, Zágon központjából táblák jelölik az útvonalat.

Bemutató a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban2019-05-29

Május 29-én a Mikes Kelemen Elméleti Líceum tanulói voltak házigazdáink és választ kaphattak a turistajelzések jelentése, valamint az elsősegélynyújtással kapcsolatos kérdéseikre. Ugyanakkor a biztonságos túrázáshoz szükséges információkkal is gazdagodott tudásuk.

Bemutató rétyi Antos János Általános Iskolában2019-05-28

Tevékenységeink egyik fontos részét képezi a gyerekek bevezetése a biztonságos túrázás világába. Tegnap a rétyi Antos János Általános Iskola tanulói nyertek betekintést a túrázás rejtelmeibe, megismerhették a turistajelzések jelentését és elsajátíthatták az elsősegélynyújtás alapjait.

Elkezdődött a bálványosfürdői turistautak felújítása2019-05-27

A Megyei Hegyimentő Közszolgálat csapata megkezdte a  bálványosfürdői turistautak felújítását.  Ahogy az időjárás is engedi, elsődleges célként azokat az útvonalakat újítják fel, amelyek a helység fontosabb látnivalóihoz vezetnek. Ugyanakkor felhívjuk, a túrázok figyelmét, hogy a térségben gyakran megjelenik egy anyamedve a bocsaival, ezért fokozottan figyeljenek, és csak csoportosan túrázzanak.

Zergeboglár vagy pünkösdi rózsa (Trollius europaeus)2019-05-24

Pünkösd környékén (május végétől júliusig) nyílik nedves réteink ékessége. Élőhelyeinek visszahúzódása okán már csak néhány helyen lehet megcsodálni. Semmiképp se szedjük, illetve NE VÁSÁROLJUK alkalmi árusoktól.

A Csókás-Veczer védett terület élővilágából 2019-05-23

Kardoslepke (Iphicides podalirius)

Fecskefarkú lepke (Papilio machaon)

Ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum)

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)

Kökörcsin (Pulsatilla sp.)

Tájkép: gyönyörű a rálátás a még hóborította Csukás-hegységre

Tájkép: az Olt folyó és a Barcasági-medencét övező hegyvidék

Bemutató a Constantin Brâncuși Liceumban2019-05-21

A Megyei Hegyimentő Közszolgálat csapatának tagjai az „Iskola masként” hét keretében, a Sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuși Liceumban tartottak bemutatót a turistajelzésekről, hegyen való viselkedésről és elsősegélynyújtásról.

Fekete gólya (Ciconia nigra), 4 fióka2019-05-21

Fekete gólya (Ciconia nigra). A dús lombozat között alig lehet észrevenni a fészket. A gólyapár idén 4 éhes fiókát kell ellásson.

Fekete gólya (Ciconia nigra)2019-05-07

Becslések szerint a Bodoki- és Baróti-hegység védett területen a fészkelő feketególyák száma 10 pár körül van. Rejtett életmódot folytat, a zavarást nem tűri, ezért ritkán kerül „lencsevégre”.

Hollófészek (Corvus corax) Miklósvár környékén 2019-04-15

Hollófészek (Corvus corax) Miklósvár környékén a Baróti-hegységben

A Bodoki és Baróti - hegység védett terület élővilágából: 2019-04-14

Foltos szalamandra (Salamandra salamandra)

Mezei farkaspók (Trochosa ruricola)

Bükkfatapló (Fomes fomentarius)

Eseménynaptár
Időjárás
Hasznos linkek

  

    


 

Proiect cofinantat din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României